Volem presentar-vos el nou projecte de Tasta’l d’ací per a 2022!
Som uns enamorats dels mercats valencians. I sabem que no som els únics. Cada dia, l’eclosió de colors, olors i gusts dins els mercats del nostre país ens fa molt feliços.
I quan descobrírem que a mitjan segle XIX algun autor desconegut ja pensava com nosaltres i decidí plasmar en un auca dibuixada els venedors i venedores del mercat de València, no poguérem contindre’ns abans de pensar que açò calia que ho coneguéreu tots vosaltres, que sabem que sentiu el mateix que nosaltres en xafar un mercat! I, llavors, posàrem fil a l’agulla.
Una auca del mercat de València del segle XIX
Un auca és un gènere de poesia popular narrativa, molt popular en la cultura valenciana, generalment escrit en redolins, difós per mitjà d’un full de paper amb quadrets destinats a descriure plàsticament la història narrada en els versos.
Un autor anònim en dibuixà acuradament una anomenada El mercat de Valensia que s’imprimí a Xàtiva el 1859. Hi trobem un conjunt de personatges, els venedors del mercat, que canten els crits que utilitzaven per a vendre o comercialitzar certes mercaderies.
Però esta auca també és una autèntica joia per tot el que aporta etnològicament i en àmbits com el gastronòmic, el social i el lingüístic. Ens acompanyeu a fer una volteta pel mercat?
El projecte El mercat de València
L’iŀlustrador valencià Víctor Visa ha estat l’artífex de portar-nos al present l’auca del mercat de València. Tasta’l d’ací ha comptat amb ell pel seu estil expressiu, fresc i desimbolt. Per això, hem decidit donar un toc radiant de color i d’actualitat a l’auca original de 1859.
Els 48 personatges del mercat de València reviuen i ens conviden a comprar productes de tot tipus: fraules, aigua de civada, cocots, carxofes, castanyes torrades i, fins i tot, d’altres més mals de trobar actualment com l’arrop o la terreta d’escurar. Com veureu, el 90 per cent dels productes són de proximitat, com els melons de Foios, i també hi trobem algun altre producte exòtic com els xoriços d’Extremadura…
Els temps canvien, però Tasta’l d’ací, amb el pinzell encisador de Víctor Visa, ha volgut donar veu i llum a uns venedors que, tot i els segles transcorreguts, podem topar en les places i mercats de les nostres viles i ciutats, això sí, fent l’ullet a una societat diferent a qui ens volem acostar amb aquesta versió actualitzada de l’auca.
Un espai que volem reivindicar
Els mercats són un espai secular que cal reivindicar. Propis de la nostra cultura i de moltes altres arreu del món, permet els ciutadans de poder accedir als aliments de proximitat a través d’un intercanvi comercial personal.
La irrupció dels supermercats, en un canvi social cap al capitalisme, no ha fet més que devaluar la presència dels mercats en les nostres viles i ciutats, amb la davallada conseqüent de qualitat alimentària (sobretot pel que fa a un comerç de proximitat), d’agricultura (i d’indústria) de proximitat i la desaparició del tracte humà en les transaccions comercials relatives a l’alimentació, que han esdevingut un pur tràmit que allunya una alimentació més sana en el nostre dia a dia.
Caldria valorar socialment si hi ha canvis que poden tornar a fer més viables els mercats, sobretot quan els rols socials han canviat tant els les darreres dècades. Damunt de la taula hi ha el debat dels horaris i d’altres facilitats que podrien fer decantar la balança per una revitalització dels mercats que permetera que els beneficis de l’alimentació no caigueren solament sota el control d’unes poques mans.
Vols l’auca del mercat?
Aconsegueix-ne una a través de la nostra botiga per 15 euros!
L’auca El mercat de València iŀlustrada per Víctor Visa té una mida de 50 x 70 cm i està impresa a tot color en paper reciclat de 120 g a Impresum, impremta valenciana sostenible i certificada dins de les empreses per l’economia del bé comú.
Les 50 primeres auques venudes per la nostra botiga web aniran acompanyades d’una còpia de l’auca original de 1859 en A3 (29,7 × 42 cm).
Podeu trobar-la en la nostra botiga!
4 Responses
Mare meua quina meravella!
Gràcies, Juanan!
La veritat és que quan retrobàrem esta auca, no dubtàrem ni un segon que l’havíem de tornar a fer conéixer al públic que estimem tant els mercats. 🙂
He flipat que existira eixa auca i m’ha encisat la versió de Víctor Visa!
Moltes gràcies, Tònia! 🙂